Lähtöpäivän aamu oli kaunis ja ilma alkoi ensikerran tuntua lämpimältä. SE 4 m/s antoi alkutahdit merimatkalle, joka ulottuisi Gotlannin eteläkärkeen Vändburgin vierassatamaan. Tuulta riitti mukavasti aina Riianlahden suuaukolle asti, jonka kohdalla se tyyntyi ensin kokonaan ja muuttui puuskittaiseksi. Etenimme vuorottain välillä ajaen 5 minuuttia moottorilla kunnes taas uusi tuulen puuska työnsi venhoamme kappaleen matkaa eteenpäin. Muutaman tunnin kuluttua saimme ennusteiden mukaisen SE 7 m/s matkaamme jouduttamaan. Tuuliperäsin ohjasi eleettömästi, ilta pimeni yöksi, Riianlahdelle kulkevien laivojen silhuetit katosivat ja Ventspilsin kaupungin valot pikkuhiljaa hiipuivat horisonttiin koillisessa.
Tuulta riitti aamupäivään, jonka jälkeen se alkoi tasaisesti heikentyä tyyntyen lopulta kokonaan.
Käynnistimme moottorin ja ajoimme ”economy speediä”, joka meille tarkoittaa moottorin käyttöä 1500 1/min. Tuolloin nopeutemme on reilut 4 solmua ja polttoaineen kulutus alle kaksi litraa tunnissa. Iltapäivällä tuuli uudelleen virisi tällä kertaa luoteesta ollen n. 2 – 3 m/s. Nostimme genaakkerin, joka jaksoi pari tuntia vetää meitä eteenpäin. Lopulta tuuli tyyntyi kokonaan ja merenpinta muuttui peilityyneksi. Käynnistimme moottorin, ylitimme Gotlannin kaakkoiskärjen kiertävien alusten reittijakovyöhykkeen ja jatkoimme matkaamme kohti etappiamme. Kuuden tunnin koneajon jälkeen, hieman yli puolenyön, kiinnityimme viimein Vändburgin aallonmurtajan suojaan. Kesäyö oli kirkas, taivaalla loisti tähdet ja satakielten sykähdyttävä laulu kaikui rantapensaikosta. Etappimme pituus oli 166 Nm ja kesti n. 40 tuntia.
Vändburgin satama on suojainen ja sisään johtaa valaistut linjat. Paikalla oli ainoastaan SAR-pelastusalus ja kaksi paikallista venettä. Huoltotilat ovat satamakonttorirakennuksessa. Paikka on sijaintinsa puolesta erinomainen etappisatama. Teimme virkistäviä kävelyretkiä lähikylään ja lähiympäristöön. Kesäisen päivän kruunasi Pintan byssassä valmistettu dinner, joka koostui, vaikka Kaarle Kustaan laulumailla oltiinkin, virolaisesta perinneruuasta ”lihapallid omas mahlas”. Maittava ateria huuhdottiin alas hilpeällä Saku beerillä.
Vändburgin wanhan kalasataman rakennuskantaa ajalta, jolloin sillin? hinta oli vielä kohdallaan |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti