Veneen miehistö: Juha ja Tarja - kotkalaispariskunta 50+

Tarkoituksena on viettää vuorotteluvapaata purjehtien, ilman ennalta laadittuja aikatauluja ja määrättyä päämäärää. Veneemme, vaikka onkin lujaa tekoa ja huolella varusteltu monin eri tavoin, asettaa omat rajansa sille maailmanpiirille, johon matkamme johtaa. Tavoitteenamme on löytää meille uusia paikkoja ja kohdata ihmisiä saman harrastuksen piiristä. Blogimme tarkoituksena on vapaamuotoisesti kertoa lukijoille niistä tapahtumista ja tunnelmista, joita matkalla kohtaamme.

Olkoon meidänkin ohjenuorana Vandaalien kuninkaan miehistölleen antama ohje "...tuulen mukaan kohti sitä rantaa, jota meidän Herramme on päättänyt rangaista...".

torstai 3. toukokuuta 2012

26.4. - 3.5.2012 La Coruna - Camaret sur Mer (Ranska) - L’Aber Wrac’h

Biskajan lahti on ylitetty. 371 mailia ja 3 vrk 15 tuntia. Yli viikon olimme odottaneet sopivaa keliä ja 27.4. perjantaina puoliltapäivin lähdimme La Corunasta ja otimme suunnaksi Brestin edustalla olevan Camaret sur Merin pikkukaupungin. Lähtöpäivän aamuna säätiedotukset lupasivat kohtalaista luoteenpuoleista tuulta, joka tulisi kääntymään myöhemmin länteen. Ensimmäisen matkavuorokauden jälkeen Navtex-säätiedotus antoi kuitenkin kelivaroituksen syvenevästä matalapaineesta, joka oli lähempänä Ranskan rannikkoa. Kelivaroituksen mukaan tuulen nopeus olisi beaufortin asteikolla F8 (17-21 m/s) ja suunta NW. Sunnuntai-aamuna aikaisin alkoikin tuuli nousta nopeasti ja kovat sadekuurot heikensivät näkyvyyttä. Ilman lämpötila oli koko päivän vain +5 astetta. Aallot kasvoivat nopeasti vaahtopäiksi ja tekivät matkanteon epämiellyttäväksi. Purjeina oli reivattu fokka ja pohjaan reivattu isopurje. Tuuli alkoi heikentyä maanantaina aamuyöstä, kääntyi länteen ja loppumatkan saatoimme purjehtia täysin purjein. Tiistai-aamuna kello 3 saavuimme Camaret sur Merin marinaan. Tämä etappimme oli sillä tavoin poikkeuksellinen, että Pintan kaasuhella sai kokonaisen kahden päivän mittaisen lepoajan.

Keskellä Biskajan lahtea
pyrähti yöllä kaksi pääskystä
lepotauolle veneen suojaan
Ajan Camaret sur Merissä käytimme miehistön lepoon ja tankkaukseen sekä vene tarkastettiin jokaista sopukkaa myöten eikä ongelmia löytynyt. Toukokuun alku näyttää kovin hiljaiselta Camaret sur Merissä, osa rantakadun ravintoloista on edelleen talviunilla ja satamassa ei juurikaan ollut vierasveneitä. Hienot hiekkarannat ja rannan pikku hotellit kertovat, että kesäaikaan elämä on täällä varmasti vilkasta.

Camaret sur Mer



Olemme jälleen tulleet alueelle, jossa meidän on seurattava vuorovesi- ja virtaustaulukoita. Niinpä seuraava lähtö ajoittui seuraavalle aamulle kello 9, jolloin saimme jopa kahden solmun myötävirran läpi Normandian niemen ympäri kulkevan Canal du Fourin salmen. Salmen jälkeen rannikko kääntyy koilliseen ja alkaa Englannin kanaali. Satamaksi valitsimme suojaisan lahden, jonka pohjukassa on marina ja pikku kylä nimeltään L’Aber Wrac’h. Matkaa kertyi 43 mailia. Loppumatkaksi saimme ärhäkän vastatuulen ja -virran. Moottoria apuna käyttäen puskimme viimeiset 10 mailia samassa ajassa kun alkumatkan myötävirran 33 mailia.

Hyllyllä olevat kalastajaveneet
lähtevät ylävedellä merelle

Tyypillinen omakotitalo L'Aber Wrac'hissa
 
L’Aber Wrac’hissa ensimmäisen kerran huomaa veneilysesongin lähestyvän. Matkaveneitä saapuu ja lähtee marinasta joitakin ja matkalla tänne tuli merellä muutama vene vastaan suuntana etelä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti